Ten post był pierwotnie udostępniony w grudniu 2013 roku. Zdjęcia i tekst zostały zaktualizowane.

Tę sałatkę z cytrusami i rukolą przygotowałam w zeszłym tygodniu, kiedy prowadziłam zajęcia na farmie City Roots na temat gotowania z koprem włoskim. Naprawdę uważam, że jest to jedno z najbardziej niewykorzystanych warzyw. Właściwie to nie znoszę smaku lukrecji, ale uwielbiam ten anyżkowy smak kopru włoskiego. Dodaje on świeżej rześkości tej sałatce, która jest idealna w połączeniu z soczystymi cytrusami.

Uwielbiam używać mieszanki różnych cytrusów w tej sałatce. Użyłam pomarańczy Cara Cara, krwistych pomarańczy i pomarańczy pępkowych. Możesz również użyć grejpfruta.

Zjadłam tę sałatkę w połączeniu z kilkoma przypadkowymi resztkami i rzeczami z lodówki, ale gdybym miała zaplanować posiłek, który miałby sens, zjadłabym ją z pieczonym łososiem lub dorszem (mmm... może z dorszem owiniętym prosciutto), albo dorzuciłabym na wierzch grillowane krewetki. Można też zrobić zupę i sałatkę też! Spróbowałbym tego z tą prostą zupą z białej fasoli.


Sałatka z cytrusów i rukoli z migdałami Marcona i koprem włoskim

Serwuje: 4 do 6

Składniki

  • ¼ filiżanki oliwy z oliwek extra virgin

  • ¼ łyżeczki nasion kopru włoskiego, lekko rozgniecionych

  • skórka z 1 pomarańczy

  • 4 mieszane pomarańcze

  • 1 średnia główka kopru włoskiego, przepołowiona i bardzo cienko pokrojona

  • ½ szklanki czerwonej cebuli, przepołowionej i pokrojonej w cienkie plasterki

  • 8 filiżanek rukoli

  • 1/3 filiżanki migdałów marcona

  • 8 oliwek kalamata, posiekanych

  • ¼ szklanki octu sherry

Instrukcje

  1. Na małej patelni zmieszamy oliwę z oliwek, nasiona kopru włoskiego i skórkę pomarańczową. Podgrzewać na średnim ogniu do uzyskania aromatu, około 60-90 sekund. Odłóż na bok.

  2. Odetnij górę i dół każdej pomarańczy, aby uzyskać płaską powierzchnię do krojenia. Używając ostrego noża, natnij zakrzywioną stronę każdej pomarańczy, aby usunąć skórkę, pozostawiając jak najwięcej miąższu. Pokrój każdą pomarańczę na 1/2-calowe kawałki.

  3. Umieścić rukolę w dużej misce. Dodać koper włoski i czerwoną cebulę, wymieszać, aby się połączyły. Rozdzielić sałatkę na talerze. Na wierzchu położyć pokrojoną pomarańczę. Posypać migdałami i oliwkami.

  4. Wymieszać olej aromatyzowany i ocet sherry. Doprawić solą i pieprzem. Skropić sałatkę i posypać jeszcze raz czarnym pieprzem.


Więcej prostych sałatek sezonowych:

Cherry Arugula Sałatka z chrupiącym Prosciutto

Sałatka z awokado z dressingiem imbirowym z marchewki

Posiekane pomidory Caprese

Warto przeczytać