Ten przepis na indyjskie jajka zapiekane z zielonym chutneyem jest idealny na śniadanie, brunch lub kolację! Wystarczy poddusić jajka w gulaszu z ziemniaków i papryki w przyprawionym kokosowym sosie pomidorowym i podać z szybkim domowym chutneyem ze świeżych ziół i jalapeno! Podawaj ze świeżo upieczonym chlebem naan do nabierania pysznego sosu!

Jeśli lubisz shakshukę, z pewnością spodoba Ci się ten przepis na indyjskie jajka zapiekane z zielonym chutney! Potrawy łączące jajka z sosem pomidorowym to zdecydowanie moja ulubiona potrawa, czego dowodem jest ten przepis na zapiekane jajka z tortillą, ten przepis na zapiekane jajka z poblanos i kukurydzą oraz częstotliwość, z jaką podaję shakshukę. Kiedy więc dowiedziałem się, że jajka w pomidorowym sosie curry to tradycyjne danie indyjskie, wiedziałem, że mam jeszcze jedno do dodania do mojego repertuaru. Tradycyjne indyjskie jajka w sosie curry przyrządza się, gotując jajka na twardo w sosie curry, natomiast ja przygotowałam tę wersję z ziemniaków i papryki w indyjskim, przyprawionym sosie pomidorowym, z jajkami roztrzepanymi w dołkach przed pieczeniem. Uwielbiam podawać to danie z pikantnym zielonym chutneyem, który rozjaśnia smaki, ale jest też pyszne z kawałkami jogurtu greckiego.

Przyprawy użyte w przepisie na indyjskie pieczone jaja

Przyprawy stanowią integralną część kuchni indyjskiej i są używane w najróżniejszych formach. Przyprawy mogą być mielone, jako mieszanka kilku przypraw, jako pasta, a nawet w całości. Stosowanie tych różnych przypraw nadaje potrawom indyjskim aromatyczny i rozgrzewający smak, który sprawia, że kuchnia ta jest wyjątkowa i pyszna! Poniżej wymieniono przyprawy, które są używane w tym przepisie na indyjskie jajka pieczone.

  • Kurkuma ma ziemisty, ostry zapach. Jest często używana w curry, aby nadać złocisty kolor, ale łatwo się plami, więc należy uważać na ubrania i naczynia podczas gotowania. Kurkuma może być używana w postaci świeżej lub suszonej i znana jest z właściwości przeciwzapalnych.

  • Kminek jest często stosowany w całości lub w mieszankach przyprawowych i nadaje potrawom indyjskim nutę dymu. Świeżo zmielony kminek ma najbardziej intensywny smak i zapach w porównaniu z kupionym w sklepie. Można kupić nasiona kminu i uprażyć je na sucho, aby uzyskać własny proszek z kminu, który jest wyjątkowo aromatyczny. Wystarczy użyć osobnego młynka do kawy, aby zmieszać przyprawy.

  • Garam Masala oznacza "ostre przyprawy" i jest mieszanką przypraw, która dodaje potrawom ciepła i słodyczy z odrobiną ciepła. Przyprawy wchodzące w skład Garam Masala to zazwyczaj kolendra, kminek, kardamon, goździki, czarny pieprz, cynamon lub cassia oraz gałka muszkatołowa.

Zielony chutney do przepisu na indyjskie pieczone jaja

Chutney to przyprawa pochodząca z Indii i stanowiąca podstawę kuchni indyjskiej. Przygotowuje się go z owoców, warzyw i/lub ziół z octem, cukrem i przyprawami. Istnieje wiele rodzajów chutneyów o różnych smakach, takich jak pomidorowy, orzechowy, mango czy miętowy. Celem podania potrawy z chutneyem jest zrównoważenie lub podkreślenie określonego profilu smakowego. Zielony chutney w tym indyjskim daniu z pieczonych jaj jest bardziej ostrą wersją chutney miętowego i zawiera zioła i przyprawy, takie jak mięta, suszone czerwone chili i kolendra. Jest ostry, pikantny i jednocześnie chłodzący!

Uwielbiam używać zielonego chutney jako prostego dipu do warzyw lub falafeli, ale poniżej znajdziesz kilka innych przepisów, w których możesz wykorzystać ten zielony chutney:

Możesz dodać go do każdego rodzaju miski z ziarnami:

  • Miska do sushi z pikantnym wędzonym łososiem i awokado

  • Miseczka z quinoa z pieczonym kalafiorem i słodkimi ziemniakami

  • Miska z ryżem kalafiorowym i tofu (Cauliflower Rice and Tofu Bowl)

Możesz używać go jako przyprawy do mięs, hamburgerów, kanapek i wrapów:

  • Kurczak Tandoori na blasze z warzywami

  • Kanapka z pieczonym kalafiorem i pikantnymi chipsami ze słodkich ziemniaków

  • Burger wegetariański z bakłażana i cukinii

  • Falafel Naan Wraps ze słodkich ziemniaków

Wartości odżywcze jajek

Miłośnicy jajek radujcie się!

W zeszłym tygodniu komisja, która doradza rządowym Wytycznym Dietetycznym ogłosiła, że rezygnuje z długoletniego ostrzeżenia przed spożywaniem pokarmów bogatych w cholesterol. Obecne wytyczne są do ograniczenia dziennego spożycia cholesterolu do mniej niż 300 mg. Biorąc pod uwagę, że jedno duże jajko zawiera prawie 200 mg cholesterolu, ostrzeżenie to nie pozostawiało zbyt wiele miejsca na rozkoszowanie się dobrym jajkiem "słonecznym", mimo że liczne badania wykazały, że jajka nie podnoszą poziomu cholesterolu.

Ja osobiście ucieszyłam się z tej wiadomości jako osoba, która uwielbia jajka i nie cierpi, gdy ludzie się ich boją. Przyjrzyjmy się niektórym zaletom:

  • Jaja z chowu pastwiskowego, pochodzące od kurcząt hodowanych na naturalnej diecie składającej się z trawy, nasion i owadów, zawierają w żółtku ponad 600 mg tłuszczów omega 3. Tłuszcze te są dobrze znane ze względu na zdrowie serca, ale mają również ogromne korzyści dla mózgu.

  • Jajka są najbogatszym źródłem choliny, niezbędnej witaminy, której 90% Amerykanów nie spożywa w odpowiednich ilościach. Cholina jest potrzebna do budowy błon komórkowych i do produkcji neuroprzekaźników, cząsteczek sygnalizujących w mózgu.

  • Jajko zawiera 10% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, składnik odżywczy o kluczowym znaczeniu dla zdrowej skóry i oczu.

  • Jajka są bogatym źródłem jodu i selenu, dwóch minerałów kluczowych dla zdrowia tarczycy. Jajko zawiera 20% dziennego zapotrzebowania na jod, kluczowy składnik hormonów tarczycy i 30% dziennego zapotrzebowania na selen, minerał, który pomaga aktywować hormony tarczycy.

  • To prawda, jajka podnoszą cholesterol - ale w dobry sposób! Badania wykazały, że jajka mogą podnosić poziom cholesterolu HDL, tego dobrego, który chroni przed chorobami serca.

  • Dzięki zawartości białka i tłuszczu w małym, ładnym opakowaniu, jajka są dość sycące, zwłaszcza w porównaniu z płatkami śniadaniowymi, ciastkami, białymi tostami i innymi produktami śniadaniowymi, które ludzie często jedzą zamiast nich.

Jeśli możesz sobie na to pozwolić, być może warto poszukać lokalnych jaj z chowu pastwiskowego. W ten sposób możesz się odwdzięczyć swojej społeczności, wspierając lokalne firmy. Kurczaki z chowu pastwiskowego zazwyczaj odżywiają się zdrowiej, ich jaja zawierają więcej składników odżywczych, a ponadto istnieje większe prawdopodobieństwo, że ich zwierzęta są lepiej traktowane. Aby znaleźć jaja pasteryzowane, większość sklepów spożywczych ma je w swojej ofercie, ale dobrym miejscem może być również lokalny targ rolny. Jednak wszystkie jajka są bardzo pożywne i nie ma nic złego w konwencjonalnych!


Indyjskie pieczone jajka z zielonym chutneyem

Porcja dla 4 osób

Składniki

  • 1 funt ziemniaków fingerling

  • 1-2 łyżki stołowe oleju o neutralnym smaku

  • 1 czerwona cebula, obrana i posiekana

  • 2 czerwone papryki, pozbawione szypułek, z nasionami i posiekane

  • 4 ząbki czosnku, rozdrobnione

  • 1 łyżka świeżo startego imbiru

  • 1 1/2 łyżeczki kminku

  • 1 łyżeczka chili w proszku

  • 1/2 łyżeczki garam masala

  • 1/2 łyżeczki kurkumy

  • 28 uncji przecieru pomidorowego z puszki

  • 1/2 szklanki pełnotłustego mleka kokosowego

  • 6 jajek

  • Naan, tosty, do podania

  • Zielony chutney, przepis poniżej, do podania

Instrukcje

  1. Ziemniaki włożymy do garnka z taką ilością wody, aby przykryła je na kilka centymetrów. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10-15 minut, aż zmiękną. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.

  2. Rozgrzać piekarnik do 350 stopni.

  3. Na dużej, nadającej się do piekarnika patelni rozgrzać olej na średnim ogniu. Dodać cebulę, paprykę, szczyptę soli i smażyć, aż zmiękną i lekko się zezłocą, około 10 minut.

  4. Dodać czosnek, imbir i przyprawy. Gotować przez 1 minutę, aż będą aromatyczne. Wymieszać pomidory, ugotowane ziemniaki (przepołowione, jeśli są duże) i mleko kokosowe, zeskrobując z dna patelni wszelkie przyrumienione kawałki. Dusić 10 minut. Spróbować i doprawić solą i czarnym pieprzem do smaku.

  5. W sosie pomidorowym zrobić 6 dołków i do każdego wbić jajko. Wstawić patelnię do piekarnika i piec 15-18 minut, aż białka się zetną, a żółtka będą wciąż płynne. Polać zielonym chutneyem i podawać z naan.


Zielony chutney Przepis

Przygotować 2/3 filiżanki

Składniki

  • 1½ filiżanki spakowanej kolendry

  • ½ filiżanki mięty

  • 1 szalotka, mielona

  • 1 suszone czerwone chili lub ¼ łyżeczki pokruszonych płatków chili

  • Sok z 1 limonki

  • ¼ jogurtu lub śmietanki kokosowej

  • 1 łyżeczka miodu

Instrukcje

  1. Wszystkie składniki zmiksować w robocie kuchennym, aż powstanie sos przypominający pesto. Doprawić do smaku solą.


Jeśli podoba ci się ten przepis na indyjskie pieczone jajka, możesz również polubić inne międzynarodowe dania wegetariańskie:

Wegetariańskie śniadanie Enchiladas

Jednogarnkowa wegetariańska zapiekanka z greckiego ryżu

Wegetariańska miska Babaganoush


Warto przeczytać