Ten przepis został pierwotnie zamieszczony w marcu 2014 roku. Zdjęcia i tekst zostały zaktualizowane.

To mój pierwszy oficjalny dyniowy przepis w tym sezonie! Mimo, że w ten weekend dostałam poparzenia słonecznego, kalendarz mówi o październiku, więc idziemy do przodu z jesiennymi przepisami.

Nie przepadam za niczym z przyprawami dyniowymi. Możecie mieć swoje PSL - dla mnie oznacza to więcej miętowej mokki! Ale uwielbiam prawdziwą dynię, zwłaszcza w daniach pikantnych, takich jak ta pizza. Słodka dynia? Meh. Pikantna, pikantna, lub serowa dynia? Tak, proszę.

Pizza jest tak łatwym posiłkiem na jeden wieczór, a ten przepis jest jednym z naszych ulubionych. Czasami dodaję do niej prostą sałatkę z rukoli z dodatkiem oliwy z oliwek, balsamicznej, soli i pieprzu, aby stworzyć sałatkę do pizzy. Bardzo smaczna jest też podawana z pieczoną brukselką, na przykład z moją brukselką pieczoną w klonowym miso.

Aby przygotować tę pizzę, zazwyczaj wybieram schłodzone ciasto z delikatesów. Czasami, jeśli mam ochotę na coś bardziej wymyślnego, robię ciasto na pizzę bez zagniatania, zazwyczaj z mieszanki mąki białej i pełnoziarnistej. Jest to bardzo proste do zrobienia! Podczas gdy karmelizowana cebula zajmuje trochę czasu, cała reszta zajmuje zaledwie 10 minut.


Pizza z dynią, gruszką i gorgonzolą

Składniki

  • 1 duża żółta cebula, bardzo cienko pokrojona

  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra vergine, plus 1 łyżeczka

  • 1 kulka ciasta do pizzy

  • 1 ząbek czosnku, rozdrobniony

  • 1/2 łyżeczki mielonego rozmarynu

  • 1 filiżanka dyni z puszki

  • 1 gruszka, przepołowiona wzdłuż, wydrążona i pokrojona w plasterki

  • 2/3 szklanki pokruszonej gorgonzoli

  • Pesto, do dekoracji

Instrukcje

  1. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzejemy 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodać cebulę, szczyptę soli i powoli smażyć, mieszając co kilka minut, aż cebula stanie się złotobrązowa, dżemowata i skarmelizowana.

  2. Rozgrzej piekarnik do 450 stopni. Posyp dużą blachę do pieczenia lub kamień do pizzy mąką kukurydzianą. Umieść kulkę ciasta na blasze lub kamieniu i wyciśnij lub rozwałkuj na duży okrąg. Skropić łyżeczką oliwy z oliwek i posypać rozmarynem i czosnkiem.

  3. Doprawić dynię solą i pieprzem, a następnie równomiernie rozłożyć na pizzy.

  4. Na wierzchu ułożyć karmelizowaną cebulę, gruszki i gorgonzolę. Wstawić do piekarnika i piec 12-14 minut, aż będzie chrupiąca i ser się rozpuści. Wyjąć z piekarnika, posypać pesto i podawać.


Więcej przepisów na pizzę:

Pizza na cieście kalafiorowym z dynią, shiitakes i gruyere

Chleb z karmelizowaną cebulą, szynką, figami i sosem balsamicznym

Pita Pizza z ricottą, grillowaną cukinią i szalotkami

Warto przeczytać