Pełna jesiennych smaków, ta sałatka z curry i quinoa z jabłkami to smaczny wegetariański lunch! Pokochasz curry z jogurtowym dressingiem w połączeniu z chrupiącymi, słodkimi jabłkami! Przygotuj sałatkę z quinoa z wyprzedzeniem i podawaj na zieleninie, gdy będziesz gotowy do jedzenia.

Mój berneński pies górski, Savannah, jest najlepszym psem dietetyka. Owoce i warzywa zawsze były jej ulubionymi. Podczas gdy nigdy nie odrzuciła Pupperoni (ani żadnego innego jedzenia w tej kwestii), ona naprawdę szaleje za takimi rzeczami jak wierzchołki marchewki, łodygi główek sałaty i obierki ziemniaków... to takie dziwne.

Jej absolutnie ulubione jedzenie? Jabłka. Nauczyła się nawet tego słowa, które stało się moim wołaniem, kiedy udaje jej się wymknąć z podwórka. Nie reaguje na swoje imię, ale krzyknij "chcesz jabłko?", a w dwie sekundy będzie z powrotem na naszym podwórku. Savannah rozpoznaje nawet odgłos chrupania przy wgryzaniu się w świeże jabłko. To wystarczy, aby obudzić ją z głębokiego snu i nagle jest u naszych stóp, błagając!

Ponieważ jest naszym futrzanym dzieckiem, jej miłość do jabłek jest jednym ze zdrowych nawyków żywieniowych, które z radością promujemy, więc zawsze kupujemy dla niej dodatkowe w sklepie spożywczym. Jest to nasza ulubiona pora roku, aby zdobyć jabłka, które są w swojej szczytowej dojrzałości jesienią. Nasz lokalny rynek jest teraz przepełniony lokalnymi odmianami jabłek, od cierpkich po słodkie - choć te bardziej wyszukane zachowujemy dla siebie!

Podczas gdy jabłka są smaczne jako przekąska i deser (witaj szarlotko w ten czwartek!), ja uwielbiam używać ich w pikantnych daniach, takich jak ta sałatka z curry i quinoa z jabłkami. Połączenie jabłek i curry jest klasycznym składnikiem sałatki z kurczakiem, więc stworzyłam tę wegetariańską wersję z wykorzystaniem quinoa. Jeśli przygotowujesz ją na lunch, przygotuj sałatkę z quinoa wcześniej i przechowuj w lodówce. Zapakuj szpinak z sałatką z quinoa oddzielnie od dressingu. Następnie zapakuj jabłko, aby pokroić je na sałatkę, gdy będziesz gotowy do jedzenia, lub skrop plasterki jabłka sokiem z cytryny, aby zapobiec brązowieniu.


Curry Quinoa Sałatka z jabłkami

Serwuje 4 sztuki

Składniki:

Dressing:

  • 1 filiżanka zwykłego, pełnotłustego jogurtu

  • 2 łyżki stołowe sok pomarańczowy

  • 2 łyżeczki curry w proszku

  • 1 mały mielony ząbek czosnku

Sałatka:

  • 1 filiżanka quinoa, opłukana

  • 1 duża szalotka, obrana i zmielona

  • 1/2 filiżanki złotych rodzynek

  • 1/2 filiżanki opiekanych orzechów pekan lub włoskich, grubo posiekanych

  • 2 łyżki stołowe pietruszki, posiekane

  • 6 uncji woreczka szpinaku

  • 2 duże jabłka, wydrążone i posiekane lub pokrojone w plasterki

Wskazówki:

  1. Najpierw przygotuj dressing. Ubij wszystkie składniki dressingu razem, dopraw solą i świeżo złamanym czarnym pieprzem do smaku i odstaw do lodówki, aż będzie gotowy do użycia.

  2. W dużym garnku wymieszać quinoa i 2 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, aż quinoa zmięknie i wchłonie wodę. Pozostawić na 5 minut, aby zakończyć gotowanie na parze, następnie zdjąć pokrywkę i odstawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

  3. Kiedy quinoa jest chłodna, wymieszać z szalotką, złotymi rodzynkami, orzechami włoskimi i pietruszką. Rozdzielić szpinak pomiędzy cztery talerze. Na wierzchu ułożyć sałatkę z quinoa i plasterki jabłka. Podawać polane jogurtowym dressingiem curry.


Więcej jesiennych sałatek:

Chipotle Roasted Kabocha Kale Sałatka

Harvest Salad z chrupiącym kurczakiem kukurydzianym i jabłkami

Collard Green Salad z Cornbread Croutons


Warto przeczytać