Po raz pierwszy odkryłam wspaniałą kombinację chili i mango na Buford Highway Farmers Market, międzynarodowym targu rolniczym w Atlancie. Możesz spędzić godziny na zwiedzaniu, a ja robię to za każdym razem, gdy odwiedzam moją mamę). W ich masywnym dziale produktów, sprzedają pudełka z pokrojonym mango podawanym z plasterkiem i limonką oraz chili w proszku do posypania. Może to brzmieć trochę dziwnie, ale zaufaj mi w tej kwestii. Jest to naprawdę popularne jedzenie uliczne w Ameryce Środkowej i Azji Południowo-Wschodniej, plus ma to całe słodkie i pikantne coś, co tak bardzo kocham.

Marzyłem o tych popsicles już od jakiegoś czasu, i nie jestem pewien, co zajęło mi tak długo, aby je zrobić. Ich przygotowanie w blenderze zajęło zaledwie 10 minut i są tak smaczną przekąską na gorące letnie dni! Dzięki zawartości tłuszczu z kremowego mleka kokosowego i bogatych w błonnik węglowodanów z całych owoców, te słoiczki są o wiele bardziej satysfakcjonujące niż standardowe mrożone soki (i o wiele smaczniejsze imo).

Są słodkie, cierpkie i kremowe, z naprawdę złożoną pikanterią dzięki połączeniu imbiru, kurkumy i cayenne. Nie są jednak mocno pikantne, chyba że jesteś naprawdę wrażliwy na ciepło. Jeśli tak jest, może po prostu trzymaj się imbiru i kurkumy, albo zacznij od 1/8 łyżeczki cayenne i zwiększaj po spróbowaniu.

Możesz też spróbować z ananasem lub kombinacją tych dwóch składników. Czuj się swobodnie, aby dostosować poziom słodkości tych popsicles, jak również. Czułam, że 2 łyżki stołowe to odpowiednia ilość, ale możesz zwiększyć lub zmniejszyć, jak chcesz. Ja właśnie upewniałbym się ty używać ciekłego słodzik versus cukier, który zostawia trochę ziarnistość w popsicle.


Chili Mango Popsicles

Robi się 6

Składniki:

  • 3 filiżanki mango
  • 1 filiżanka mleka kokosowego w puszce
  • 2 łyżki stołowe miodu
  • 1 calowy kawałek imbiru, starty
  • Sok z 1 limonki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki cayenne

Instrukcje:

  1. Umieść wszystkie składniki w blenderze i mieszaj aż do puree, zatrzymując się, aby zeskrobać boki w razie potrzeby.
  2. Podzielić puree między 6 foremek do popsicle. Zakręcić i zamrozić 3-4 godziny do zastygnięcia.
  3. Kiedy będziesz gotowy do spożycia, włóż pod ciepłą wodę na 20 sekund, aby poluzować foremki.

Więcej zimnych przysmaków:

Krówki z awokado

Pieczone truskawki i kokosowe sopelki

Mrożony jogurt z bananem i orzechem laskowym

Warto przeczytać