Z granolą łączy mnie miłość/nienawiść. Albo mam w spiżarni trzy różne rodzaje granoli i na śniadanie i przekąski jem mieszanki granoli, jogurtu, miodu i owoców. Albo też sama idea granoli nic na mnie nie działa i małe torebki z nią zalegają w spiżarni.

Obecnie jestem zakochana.

Ta granola z ciemną czekoladą, kokosem i migdałami rozpaliła moją miłość na nowo, kiedy natknęłam się na ten przepis w moich archiwach. Jak można nie lubić czegoś, co zawiera ciemną czekoladę, kokos i migdały, nie wspominając o wanilii, bananie i syropie klonowym?

Codziennie rano jadłam tę granolę na śniadanie z moją najnowszą obsesją - mlekiem owsianym. Nie jest to produkt sponsorowany, po prostu go uwielbiam. Jest takie kremowe i nie będę kłamać, że opakowanie też mnie przekonuje. Podjadam też przekąski

Jeśli zastanawiasz się nad quinoa, lubię dodawać ją do granoli, żeby była bardziej chrupiąca. Poza tym te małe drobinki ładnie tam wyglądają. Nie trzeba jej gotować. Surowa quinoa opieka się w piekarniku i nadaje granoli przyjemny orzechowy smak.

Aby osłodzić tę granolę, użyłam mieszanki syropu klonowego i puree bananowego. Tłuczony banan to fajny sposób na dodanie słodyczy, składników odżywczych i delikatnego bananowego smaku. Teraz chcę powiedzieć trochę o używaniu owoców jako substancji słodzącej. W kulturze dietetycznej panuje dość duży strach przed cukrem, podczas gdy w rzeczywistości nie ma żadnych badań, które sugerowałyby, że spożywanie umiarkowanych ilości cukru jest szkodliwe. Jeśli używasz owoców jako słodzika z obawy przed cukrem, to prawdopodobnie zdrowiej dla ciebie będzie po prostu jeść zwykły cukier i spróbować się z nim pogodzić.

Osobiście lubię używać w kuchni różnych substancji słodzących - cukru stołowego, miodu, syropu klonowego, a czasem także owoców. Wybierając słodzik, którego chcę użyć, myślę przede wszystkim o właściwościach kulinarnych. Na przykład, uwielbiam kwiatowy smak miodu (i oliwy z oliwek!), który nadaje tym miodowym pistacjowym muffinom z gruszkami niemal śródziemnomorski klimat, albo to, że zwykły cukier stołowy sprawia, że te kruche kokosowe brownies są super wilgotne i puszyste. Jeśli myślę o odżywianiu, myślę o tym po raz drugi, co może wiązać się z nieznacznym obniżeniem zawartości cukrów dodanych, użyciem owoców lub dodaniem innych składników, które podniosą walory smakowe. Jeśli wprowadzenie zmiany w celu zwiększenia wartości odżywczych czuje się jak NBD, to fajnie, ale jeśli wywołuje to uczucie ograniczenia lub pozbawienia, to prawdopodobnie nie jest to najzdrowszy wybór dla Ciebie.

Ten przepis został pierwotnie opublikowany w lutym 2015 roku. Przepis, tekst i zdjęcia zostały zaktualizowane, aby zapewnić Wam jak najlepszą zawartość.


Granola z ciemną czekoladą, kokosem i migdałami

Na około 5 filiżanek

Składniki

  • 2 duże, bardzo dojrzałe banany (powinny mieć kilka czarnych plamek)

  • 1/4 szklanki syropu klonowego

  • 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego lub oleju z awokado

  • 1 łyżka stołowa wanilii

  • 1/8 łyżeczki soli morskiej

  • 3 filiżanki płatków owsianych

  • 1 filiżanka migdałów, grubo posiekanych

  • 1 filiżanka rozdrobnionego orzecha kokosowego

  • 3/4 szklanki niegotowanej quinoa

  • 5 uncji gorzkiej czekolady, grubo posiekanej

Instrukcje

  1. Rozgrzać piekarnik do 350 stopni.

  2. W średniej misce utrzeć banana, syrop klonowy, olej, wanilię i sól, aż do połączenia.

  3. W dużej misce wymieszać płatki owsiane, migdały, quinoa i kokos. Wymieszać mokre składniki z suchymi i wymieszać, aż do połączenia.

  4. Rozłożyć granolę równomiernie na dużej blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. Delikatnie wymieszaj, aby przesunąć krawędzie w kierunku środka, zachowując przy tym nienaruszone grudki. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić do temperatury pokojowej.

  5. Po osiągnięciu temperatury pokojowej wymieszać z gorzką czekoladą. Przechowywać granolę w temperaturze pokojowej w zamykanym pojemniku.


You Might Also Like:

Kokosowa granola z curry i chili z mango

Słone kuleczki energetyczne z nerkowców i kokosa

Pełnoziarnisty Chex Mix


Warto przeczytać