Ten przepis na letnie gnocchi z bazyliowym brązowym masłem to istna patelnia dobroci! Mięciutkie gnocchi z cukinią, kukurydzą i pomidorkami cherry polane sosem z bazylii i brązowego masła. To szybki i łatwy wegetariański obiad, który można przygotować po wycieczce na targ!

Zanim przejdziemy do dzisiejszego przepisu, chciałabym poinformować wszystkich moich czytelników na Florydzie lub Karaibach, że moje myśli są z wami i waszymi rodzinami. A jeśli znasz jakieś lokalne organizacje charytatywne, które robią dobrą robotę tam na dole, szczególnie na Karaibach, proszę daj mi znać w komentarzach. Ponieważ myśli i modlitwy są świetne, ale to, co jest bardziej potrzebne, to działanie (i $$$)!

Nawet jeśli teraz czuję się jak jesień, wiem, że to tylko tymczasowe z powodu Irmy, a mieszkając w mieście o przydomku pacha południa, mogę spodziewać się 80-90 stopni temperatury dobrze do października. Dlatego też w The Joy of Eating nie używamy jeszcze dyni.

Letnie gnocchi z bazylią i brązowym masłem to letnia perfekcja. Puszyste gnocchi z dodatkiem słodkiej kukurydzy, cukinii i soczystych pomidorków koktajlowych. A ten sos z brązowego masła... jeśli jeszcze tego nie robiliście, musicie to zrobić.

Gnocchi to zdecydowanie mój ulubiony makaron. Jest coś tak doskonałego w tych poduszkowych kęsach dobroci. To jest na mojej liście rzeczy do zrobienia, aby nauczyć się robić idealne gnocchi od podstaw. Próbowałam już kilka razy, nawet udało mi się przygotować wersję bezglutenową, która była całkiem smaczna. Stwierdziłam, że gnocchi z ricotty jest dość odporne na niepowodzenia. Ale doskonałe gnocchi ziemniaczane nie udało mi się. Więc w najbliższej przyszłości kupię je w sklepie. I to jest w porządku. Będę cieszyć się doskonałym gnocchi, kiedy pójdę do restauracji. Przyjaciele Columbia, czy macie jakieś rekomendacje dotyczące naprawdę pysznego domowego gnocchi w mieście?

Mam jednak dwa zarzuty co do kupnych gnocchi. Po pierwsze, czy to tylko ja, czy wy też zawsze się oparzycie próbując wrzucić gnocchi do wrzącej wody? Mój mąż jest inżynierem zajmującym się pakowaniem żywności (tak, to coś prawdziwego) i zamierzam zacząć go nękać, żeby to naprawił. Po drugie, mam wrażenie, że opakowania gnocchi potrzebują o 25-50% więcej, żeby starczyło dla czterech osób. Jedno opakowanie zawsze wystarcza na trzy satysfakcjonujące porcje dania głównego, ale to oznacza, że ja i hub walczymy o to, kto dostanie resztki. Morał z tej historii jest więc taki, że mój mąż powinien lepiej zająć się pakowaniem gnocchi, jeśli chce uratować nasze małżeństwo.

Jak zrobić brązowe masło

Brązowe masło jest jednak zdecydowanie gwiazdą tego dania. Czy kiedykolwiek próbowaliście go wcześniej? Powolne przyrumienianie masła na patelni nadaje mu ten niesamowity orzechowy smak. Wiem, trudno sobie wyobrazić, że masło może być jeszcze smaczniejsze, ale brązowe masło udowadnia, że jest to możliwe.

Aby zrobić brązowe masło, usmaż kostki masła na patelni (najlepiej lekko zabarwionej, abyś mógł zobaczyć, jak zmienia kolor) na średnim ogniu. Pamiętaj, aby skrobać po bokach, aby zapobiec przypaleniu. Obserwuj je uważnie podczas smażenia, ponieważ spalone masło nie jest zbyt smaczne.

Adaptacje przepisu

Ten przepis na letnie gnocchi jest pełen letnich produktów, ale z pewnością możesz go zrobić z innymi sezonowymi warzywami. Na wiosnę spróbuj tego dania ze szparagami i groszkiem, a jesienią z grzybami i jarmużem.


Przepis na letnie gnocchi z masłem bazyliowym

Serwuje: Zależy od tego, jak bardzo jesteś głodny, ale myślę, że 2-4 dla większości.

Składniki:

  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra vergine

  • 8 uncji cukinii, posiekane

  • Jądra z 2 uszu kukurydzy

  • 1/2 żółtej cebuli, obranej i posiekanej

  • 2 filiżanki przekrojone na pół pomidorki koktajlowe

  • 2 ząbki czosnku, mielone

  • Szczypta płatków czerwonej papryki

  • 1 opakowanie gnocchi

  • 1/4 szklanki solonego masła, pokrojonego w kostkę

  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii

  • Parmezan, do podania

Instrukcje:

  1. Podgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnio-wysokim ogniu. Dodać cukinię, kukurydzę, cebulę, szczyptę soli i smażyć 5-7 minut, aż cebula stanie się przezroczysta, a cukinia będzie chrupiąca. Dodać pomidorki koktajlowe, czosnek i płatki czerwonej papryki i smażyć, aż warzywa lekko się zarumienią i zmiękną. Doprawić solą i czarnym pieprzem do smaku.

  2. Podczas gdy warzywa się gotują, doprowadzić duży garnek osolonej wody do wrzenia i ugotować gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i dodać na patelnię z warzywami.

  3. Przygotuj brązowe masło. Podgrzej masło i bazylię na patelni (najlepiej o jasnym kolorze, abyś mógł zobaczyć, jak masło się brązowi) na małym ogniu. Gotuj, aż się rozpuści. Kontynuuj gotowanie, gdy masło zacznie się rozpryskiwać, a następnie zacznie się pienić, mieszając regularnie, aby zeskrobać dno i zapobiec przypaleniu. Gotuj, aż mleko stanie się złoto-brązowe, około 7 minut łącznie. Tutaj jest link z obrazkami, jeśli nie jesteś pewien. Przełóż masło na makaron i wymieszaj, aby się połączyło. Podawaj przyozdobiony parmezanem.


Więcej przepisów na letni makaron:

Letnie Spaghetti z Zoodles, chrupiącą Prosciutto i Mozzarellą

Pikantny makaron z hummusem i pieczonym bakłażanem

Sałatka z makaronem gazpacho



Warto przeczytać