Te łatwe wegetariańskie tostadas są przyjaznym dla budżetu posiłkiem na cały dzień! Na wierzchu znajduje się czarna fasola z puszki, aby zaoszczędzić czas, plus tony chrupiących świeżych warzyw i kremowy sos kolendrowy! Są przyjazne dla rodziny i proste do zrobienia!

Sześć lat temu (o mój!) kiedy po raz pierwszy zacząłem moją prywatną praktykę, mój mąż i ja poszliśmy na głównym budżecie. Widzisz, zrobiłem ten rodzaj szalonej rzeczy, gdzie rzuciłem pracę i dove do prywatnej praktyki z zasadniczo bez przygotowania. Więc moje pierwsze miesiące prywatnej praktyki były w zasadzie nauką jak prowadzić prywatną praktykę, niekoniecznie zdobywając nowych klientów (aka małe lub żadne dochody!).

Dużą część tego, jak oszczędzaliśmy pieniądze, stanowiły zakupy spożywcze. Let's just say jedliśmy dużo fasoli! Wegetariańskie chili... czarne fasolowe miseczki zbożowe... ciecierzyca i zielenina... nasz cholesterol był bardzo dobry i tak samo nasze trawienie w tamtym roku! Te wegetariańskie tostadas, zrobione z puszkowanej smażonej fasoli, chrupiącej smażonej kukurydzianej tortilli i świeżych warzyw, podane z kremowym sosem kolendrowo-cytrynowym, były na powtórce. Jest to łatwy i niedrogi posiłek, który możesz przygotować z dowolnych warzyw i sera, które masz pod ręką.

Czym są tostadas?

Tostadas to tradycyjne meksykańskie danie składające się ze smażonych tortilli, które służą jako podstawa, a na wierzchu znajdują się pyszne składniki, zazwyczaj fasola, ser, kwaśna śmietana, sałata, cebula i często mięso, np. carnitas. Ceviche jest kolejnym popularnym dodatkiem do tostady. Podobnie jak chilaquiles i migas, jest to kolejny z tych pysznych i genialnych sposobów na wykorzystanie resztek nieświeżych tortilli.

Ten przepis na wegetariańskie tostadas jest zrobiony z użyciem smażonej fasoli z puszki, jednej z moich spiżarnianych podstaw. Prawie zawsze mam puszkę pod ręką, aby przygotować łatwe posiłki i przekąski. Poważnie, miska serowej smażonej fasoli z jajkiem sadzonym i salsą lub pokrojonymi w kostkę pomidorami i cebulą to ratunek dla każdego zabieganego wieczoru. Osobiście, wolę smażoną czarną fasolę vs. bardziej tradycyjną fasolę pinto, ale nie krępuj się użyć którejkolwiek z nich. Moimi osobistymi faworytami są marka Amy i Trader Joe's, obie z nich są zrobione z chili dla odrobiny pikanterii.

Jak zrobić kremowy sos kolendrowy do wegetariańskich tostadas?

Rzeczą, która czyni ten prosty przepis na wegetariańskie tostadas naprawdę wyjątkowym, jest kremowy sos kolendrowy, naprawdę prosta mieszanka jogurtu greckiego, kolendry i limonki. To dodaje creaminess, wraz z jasnym cytrusowym i ziołowym smaku. Dodatkowo, ma najładniejszy odcień zieleni! Wystarczy wrzucić wszystkie składniki razem do blendera i gotowe! Możesz również użyć kwaśnej śmietany zamiast jogurtu greckiego.

Z tego przepisu otrzymasz ekstra kremowy sos kolendrowy, więc możesz go użyć jako dip do surowych warzyw jako przekąskę lub jako sos do sałatek. Spróbuj go z moją pikantną sałatką rybną taco, sałatką z jarmużu w tortilli lub meksykańską sałatką z kukurydzy. Możesz też zamrozić dodatkowe porcje na później i po prostu rozmrozić w temperaturze pokojowej. Wegetariański przepis na tostadas pozwala również uzyskać dodatkową porcję marynowanej czerwonej cebuli, którą uwielbiam używać do wszelkiego rodzaju dań, od miseczek z ziarnami, przez nachos, po sałatki. Można je przechowywać w słoiku w lodówce do kilku miesięcy.

Wegetariańska Tostada Adaptacje Przepisu

Co kocham o ten wegetariański tostada przepis jest że ja jest ledwo przepis - ty możesz używać wszystkie różnorodni składniki i zmieniać je up gdy ty lubisz! Tak długo, jak masz smażone tortille, smażoną fasolę, jakiś rodzaj warzyw i pyszny sos, jesteś dobry, aby przejść! Możesz użyć grillowanej cukinii i kukurydzy jako warzyw lub zaoszczędzić czas, dodając jako dodatek zestaw do sałatki południowo-zachodniej. Możesz również dodać więcej białka do tego z grillowanymi krewetkami lub dodać kurczaka lub wieprzowinę.

Nie krępuj się zaoszczędzić czas kupując gotowe muszle tostada, które są już sprzedawane jako smażone i chrupiące. Moja kuchnia ma fatalną wentylację i za każdym razem, gdy coś smażę, żałuję tego, bo próbuję skończyć obiad, jednocześnie machając z dala od dymu z brzęczącego czujnika dymu!

Ten wegetariański przepis na tostadas został pierwotnie opublikowany w kwietniu 2014 roku. Przepis, zdjęcia i tekst zostały zaktualizowane, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą zawartość.


Wegetariańskie Tostadas z kremowym sosem kolendrowym Przepis

Służy 4

Składniki

marynowana czerwona cebula:

  • 1/2 czerwonej cebuli, bardzo cienko pokrojonej

  • 1/2 szklanki białego octu

  • 1/2 szklanki gorącej wody

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżka cukru

Tostada

  • Neutralny olej aromatyzowany

  • Tortille kukurydziane

  • Czarna fasola w puszce

  • Posiekana sałata rzymska

  • Pomidorki cherry przekrojone na pół

  • Posiekane rzodkiewki

  • Posiekany ogórek

  • Pokruszony ser feta lub queso fresco

Sos kolendrowy:

  • 1 kubek zwykłego jogurtu greckiego

  • 1 filiżanka kolendry

  • Sok z 1/2 limonki

Instrukcje

  1. Po pierwsze, marynujemy cebulę. W misce wymieszać cebulę, ocet, gorącą wodę, sól i cukier. Pozostawić na co najmniej 15 minut, aby się ukisiła.

  2. Następnie przygotujemy sos kolendrowy. Zmiksować jogurt, kolendrę i sok z limonki w blenderze. Doprawić solą do smaku.

  3. Podgrzać smażoną czarną fasolę na patelni na średnim ogniu lub przez kilka minut w mikrofalówce.

  4. Następnie przygotować tostadas. Rozgrzać sporą warstwę oleju na patelni na średnio-wysokim ogniu. Kiedy będzie gorący, smażyć tortille przez minutę lub dwie, aż będą złote i chrupiące. Przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, posypać solą i powtórzyć z pozostałymi tortillami.

  5. Na usmażonych muszlach tostada rozłożyć ciepłą smażoną fasolę. Sałatę wymieszać z pomidorami, rzodkiewką i ogórkiem, a następnie rozłożyć na tostadas. Posypać serem i marynowaną czerwoną cebulą. Skropić sosem kolendrowym i podawać.


Jeśli podoba Ci się ten wegetariański przepis na tostadas, możesz również polubić te łatwe meksykańskie przepisy:

Łatwe Tex-Mex Migas

Wegańskie Tacos z ziemniakami i chorizo

Pieczone jajka i tortille w pikantnym sosie pomidorowym



Warto przeczytać